KEBAIKAN DAN KELEBIHAN COKLAT

  Antara Kebaikan dan Kelebihan  Coklat:

* Lemak koko dalam coklat merendahkan paras kolesterol.

* Coklat mengurangkan risiko sakit jantung.

* Coklat merupakan makanan yang kaya dengan tenaga.

* Kaya dengan kandungan antioksida yang mampu menangkap radikel bebas dalam tubuh.

* Coklat mempunyai vitamin A, Vitamin B, Vitamin C, Vitamin D dan Vitamin E.

* Coklat mampu menenangkan perasaan. Zat-zat inilah yang meransang aktifnya serotin di otak yang selanjutnya akan mengalirkan perasaan tenang.

* Percaya atau tidak sesiapa yang gemar makan coklat akan kelihatan awet muda. Maka tak hairanlah pusat kecantikan mula mempraktikkan lulur coklat.

* Coklat mampu terbitkan rasa cinta. Coklat mengandungi phenylethylanine yang berfungsi membantu penyerapan dalam otak dan menghasilkan dopanine yang akan menyebabkan rasa happy, tertarik dan menimbulkan rasa cinta. Itulah alasan kenapa coklat selalu dijadikan hadiah tanda cinta.

No comments:

Post a Comment